Пиле Тика Масала

За пръв път опитах пиле Тика Масала, когато бях на една екскурзия в Англия. В ресторантът на хотела, в който бяхме отседнали готвеха страхотно, затова  реших да експериментирам и да си поръчам наслука нещо по-нетрадиционно. Името ме привлече, понеже звучеше някак си мистериозно :). Сервираха ми пилето заедно с плоско хлебче, запечено на тиган , а в отделна купичка донесоха сосът, който според моя вкус беше доста подлютен, но пък с приятен аромат на джинджифил и къри. Определено, това е едно от най-вкусните рецепти с пиле, която бях опитвала , затова реших да намеря хубава рецепта и да се опитам да го приготвя в къщи. Разгледах няколко рецепти в You Tube и Pinterest , горе-долу схванах основните моменти в приготвянето му и започнах да експериментирам. Посъкратих някой моменти,  с цел да приготвя рецептата малко по-бързо и лесно – не пасирам соса и месото слагам заедно с лука, а не го приготвям отделно. Мисля, че и така се получи много добре на вкус.

 

Продукти за около 2-3 порции:

250 гр. ориз басмати

300 гр. пилешко филе от гърди

400 гр. домати ( около 2 средно големи домата)

1 глава лук

4 скилидки чесън

парченце джинджифил около 4 см дълго

кисело мляко или сметана около 3 суп. лъжици

2 ч. л. червен пипер

2 ч. л. къри

1 ч. л. куркума

1 ч. л. кориандър

1-1.5 ч.л.кимион

сол на вкус

4 ч.л. захар

Може да се добави и люта чушка, но за нашия вкус,  рецептата е доста пикантна , затова аз не сложих. В оригиналната рецепта се слага гарама масала, но аз нямам в къщи и не сложих.

Листа пресен кориандър за поръсване ( по желание )

 

Начин на приготвяне

1) Месото сварявам добре. Отцеждам водата и режа на кубчета. Това правя винаги , когато готвя пиле , за да премахна поне частично вредните добавки и хормони на купешките пилета.

2) Сварявам ориза и отцеждам водата.

3) Нарязвам на ситно лука , джинджифила и смилам скилидките чесън.

4) Настъргвам доматите предварително

Запържвам лукът. Когато стане стъклен, добавям пилето , заедно с чесъна и ситните кубченца джинджифил. Изсипвам подправките, разбърквам и добавям настърганите домати. Добавям сол на вкус и малко захар. Когато сосът се сгъсти добавяме няколко лъжици сметана , разбъркваме за кратко и махаме от тигана.

Слагаме ориз в чиния и заливаме със соса. Поръсваме с листенца кориан. Можем да сервираме с хляб Наан или друг вид плосък хляб.

 

[slideshow_deploy id=’1021′]