Солен кекс със сирене и масло

Hеобходими продукти:

4 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

2 ч.ч. пресято брашно

1/2 ч.ч олио

50гр. разтопено масло

1 ч.лъж. бакпулвер

1/2 ч.лъж. сода за хляб

250 гр. ситно натрошено краве сирене

ким по желание

 

Начин на приготвяне:

Този кекс е много лесен за приготвяне и същевременно изключително вкусен.

Аз лично предварително си подготвям продуктите , преди да започна същинската част от приготвянето на кекса. По стар навик  яйцата, млякото, маслото и всички останали продукти, които са били съхранявани в хладилник, оставям да поседят известно време на стайна температура. Пресявам предварително брашното, защото по този начин то се обогатява с въздух и тестото става по-пухкаво. Разбивам яйцата с миксер. Сиренето, което ползвах в рецептата, беше малко сухо, понеже не беше съхранявано в саламура, което според мен е по-скоро плюс в случая, понеже не отделя вода, когато се сложи в кексовата каша.

В голяма купа слагам киселото мляко и в нея “ гася “ содата. Добавям бакпулвера и веднага след това последователно слагам яйцата, олиото, маслото, сиренето с подправките. Бъркам с дървена лъжица и най-накрая слагам брашното. Тестото изсипвам в малка тавичка или такава от йенско стъкло. Тавата мажа с олио и покривам с готварска хартия.

Фурната ми е предварително загрята на 180 градуса. Първите 25 мин. пека без да отварям  фурната. Пече за за около 30 мин.

[slideshow_deploy id=’956′]